siernieten

Siernieten

Nieten zijn er in vele soorten en maten. Hier vindt u siernieten, holnieten en machinenieten, met elk hun afzonderlijke eigenschappen. Alle nieten zijn in verschillende metalen uitvoeringen te leveren.

Ga direct naar:

Een greep uit ons assortiment: Nieten

siernieten

Siernieten Verschillende materialenbestellen bij the solution shop

holnieten

Holnieten Verschillende materialen bestellen bij the solution shop

machinenieten

Machinenieten Verschillende materialenbestellen bij the solution shopNieten – Wat zijn de maten?

Siernieten bestaan uit twee delen; een kap en een niet. Het kapdeel heeft altijd een kopdiameter van 12 mm en is geschikt voor de volgende nieten: 5 mm / 10 mm / 12,5 mm / 15 mm / 17,5 mm / 20 mm / 25 mm / 30 mm. Zowel de kap als de niet dienen apart besteld te worden.

holniet holnieten

Holnieten

Holnieten, ook wel dubbel holniet genoemd, bestaan uit twee delen; kap en stift. Deze dienen los van elkaar besteld te worden. Hierin zijn verschillende combinaties te maken zoals een standaard stiftdeel met open of dichte kap. Kapdelen zijn te krijgen in een kopdiameter van 7 mm en 11 mm en te combineren met 8 mm, 10 mm en 12 mm stiftdelen. U vindt alle mogelijkheden terug in onze webshop.

Machinenieten, ook wel automatische nieten of ordnernieten genoemd, zijn in een aantal standaard maten leverbaar die u in de webshop terug kunt vinden. De kapdiameter varieert van 7 tot 8 mm, de meest voorkomende lengte van 5 tot 8 mm en de schacht is standaard 3,5 tot 4 mm.

machinenieten

Machinenieten

Nieten – Welke uitvoeringen bestaan er?

Siernieten, holnieten en machinenieten zijn in verschillende metalen uitvoeringen verkrijgbaar waaronder vermessingd, vernikkeld, zwart verzinkt en wit. Mocht uw gewenste type niet terug te vinden zijn in onze webshop, dan kunt u altijd contact opnemen om de nieten in een andere uitvoering te bestellen of in elke gelakte RAL kleur te laten spuiten.

Nieten – Gebruik & montage

Siernieten zijn uitermate geschikt om bijvoorbeeld stofbundels bij elkaar te houden. De 2-delige nieten zijn relatief eenvoudig te bevestigen een kunststof hamer of met een handaanzetijzer. Om deze reden worden ze ook wel als handnieten omschreven.

Een holniet gebruikt u indien een meer permanente bevestiging van bijvoorbeeld draaischijven of handgrepen gewenst is. De 2-delige nieten bestaan uit een kap en een stift. Deze zijn te bevestigen met een stempelset in combinatie met een pers.

Machinenieten zijn eveneens geschikt voor een permanente bevestiging van handgrepen en draaischijven, maar ook voor de montage van bijvoorbeeld mechanieken in ordners. Ze worden dan ook wel ordnernieten genoemd. De nieten worden bevestigd met een stempelset in combinatie met pers. Dit kan zowel een handpers zijn als een automatische pers. In de meeste gevallen worden machinenieten gebruikt met een automatische pers. Ze zijn namelijk relatief eenvoudig in montage omdat ze slechts uit één deel bestaan, waarvan het uiteinde van de stift omgerold wordt om de niet vast te zetten.

Wellicht ook interessant voor u

Voor bepaald nieten zijn aanvullende producten erg handig om uw toepassing bijvoorbeeld te verstevigen of de montage te vergemakkelijken.

onderlegschijven

Onderlegschijven

Onderlegschijven

Onderlegschijven zijn schijfjes die dienen als versteviging of opvulling van ruimte in uw toepassing. Ze zijn in verschillende metalen en kunststof uitvoeringen te krijgen, die allen terug te vinden zijn in de webshop. Lees meer »

 

stempelset

Stempelset

Stempelset

Stempelsets bestaan er in vele soorten en maten. Het is belangrijk dat de stempelset precies op de door u geselecteerde nieten past omdat deze anders kunnen beschadigen tijdens de montage. Voor een deskundig advies over de juiste stempelset kunt u altijd contact met ons opnemen. Neem contact met ons indien u deze wilt bestellen.

 

handpers

Handpers

Handpers

Het is ook mogelijk om bij ons een bijpassende handpers te bestellen. Deze zal precies passend zijn met de juiste stempelset voor uw nieten. Neem voor meer informatie een kijkje in de webshop of neem direct telefonisch contact op. Lees meer »

 

FAQ over nieten

  1. Wat is het verschil tussen de drie soorten nieten?
    – Siernieten worden vooral in combinatie met stoffen toepassingen gebruikt, voor diverse andere toepassingen kunt u machinenieten en holnieten bevestigen. Siernieten (2-delig) zijn op eenvoudige wijze te monteren per kunststof hamer of handaanzetijzer. Holnieten (2-delig) kunnen het best met een stempelset en pers gemonteerd worden. Machinenieten zijn ideaal voor geautomatiseerde machinale bevestiging omdat ze uit één deel bestaan.
  2. Welke machine heb ik nodig bij welke soort nieten?
    – Voor de montage van siernieten is een machine niet noodzakelijk. Een holniet vereist minimaal een handmatige pers en een machineniet wordt meestal middels een geautomatiseerde pers bevestigd. Wat vooral belangrijk is, is dat de juiste stempelset wordt gekozen per type nieten, en dat deze in de machine past. Voor een advies over de verschillende afmetingen en soorten kunt u het beste contact met ons opnemen.
  3. Welke niet-capaciteit heb ik nodig voor mijn toepassing?
    – Voor de juiste capaciteit meet u eerst het aantal millimeters die u moet overbruggen. In het geval van siernieten en holnieten bevestigen wordt het stiftdeel een stukje in de kop geperst. U kunt dus rekenen op de dikte van uw toepassing + ongeveer 3 mm speling voor de bevestiging. Machinenieten bestaan uit 1 deel dat aan het uiteinde van de stift ongeveer 3 mm omgefelst wordt om deze stevig te bevestigen. U heeft hiervoor dus ook de te overbruggen capaciteit nodig + 3 mm extra voor de montage.